Morgó Giorgio

Mindennapi morgolódásaim

Friss topikok

  • Giorgio: @BuckHoward: Gratulálok a kiváló hozzászólásodhoz. (2010.09.08. 06:02) Kérdések a Fidesz szavazókhoz
  • semmicico: Túrom a netet, de kb. tied az egyetlen cikk ebben a témában. Ez azt jelenti, hogy ezt mindenki nor... (2010.07.01. 11:45) A köztisztviselők napja
  • Giorgio: @KM: Épp ezért semmi értelme... Egy szóval nem mondtam hogy ilyen helyzetben nem kellene korlátozn... (2009.01.11. 17:15) Kérdések a szmogriadóról
  • zita: Kedves G! Olyan jól hangzik! De: 1. ha tényleg élelmiszer- ruha- és egyéb utalványokat adnál pén... (2008.03.07. 10:50) Reformot! Most!
  • Csodaváró: A POSTA leginkább a dolgozóit lopja meg, hiszen szinte minimálbérért dolgoznak napi 10-12 órát a f... (2008.02.19. 23:06) Mit csinál a posta?

HTML

Reformot! Most!

2008.02.23. 00:23 | Giorgio | 2 komment

Az elmúlt pár évben minden korábbinál többször hallhattuk a reform szót, összeszedtem én milyen reformokat is látnék szükségesnek.

Közigazgatási/adminisztrációs reform
Országunk egyik legnagyobb problémája hogy gyakorlatilag ott tartunk, hogy holnap papíromnak kell lennie arról hogy ma lehetett papírom arról hogy holnap milyen papírom lesz. Feleslegese túlbonyolított adminisztrációs rendszerek vannak, felesleges erőforrás-pazarlással. Értelmes átszervezéssel jelentős adminisztrációval foglalkozó közalkalmazottat lehetne leépíteni, jelentős összeget megtartva ezzel a kasszában.

Választójogi reform
Úgy godolom igazságosabb rendszer lehetne, ha a közös kalapba befolyt bevételekről azook dönthetnének akik megtermelik azt, tehát pl kössük a szavazati jogot az előző választások óta eltelt időszakban befizetett személyi-jövedelemadóhoz. így aki nem dolgozik, vagy csak elcsalja jövedelmét nem rendelkezhetne annak felosztásáról sem, illetve arról semi, ki legyen tagja annak a parlamentnek amely majd szétosztja ezt a pénzt.

Adórendszer reformja
Egy adókulcsot! Sokkal kevesebb adófajtát! Igazságosabbnak tartanám ha mindenki a jövedelme azonos százalékát kellene leadózza.

Szociális háló, segélyrendszerek reformja
Komoly reform lenne mindenféle pénzbeli kifizetés azonnali megszüntetése, kiváltása élelmiszer- és ruha-jegyekkel például. A pénzben kifizetett segélyek jelentős részével csak a dohánygyárakat és kocsmákat tartjuk el. A jelenlegi szociális támogatásokat csökkenteni kellene, és inkább SZJA kedvezményeket bevezetni helyettük. Megszüntetném pl a szocpol-t (nem tudom minek ösztönözzük azokat gyerekvállalásra akik magukat sem képesek eltartani), helyette jelentős adókedvezményt adnék annak aki dolgozik és amúgy képes eltartani saját magát. Lehet nem fair sokakkal szemben, de a leszakadók támogatása ily módon csak újratermeli a leszakadókat...

Felsőoktatási reform
A tandíj nem reform. Aki azt gondolja jól működik ma a felsőoktatás, az menjen el egy a Magyar Rektori Konferencia egy ülésére és nézze meg az ott felsorakozó autó-flottát. Hát erre költjük az adófizetők pénzét az oktatás helyett. Vagy nézzük meg a felvételi keretszámokat és vessük össze a munkaerőpiac felvételi igényeivel... Beszélőviszonyban nincs a kettő egymással. Miért képzünk pl annyi bölcsészt, tanárt?  Nem tandíjat kellene szedni, az ezeket a problémákat még nem oldja meg...

Egészségügyi reform
A jelenlegi egészségügy lopásra épül. Hogy lehet az hogy egy orvos délelőtt alkalmazottként dolgozik egy kórházban, délután már a magánrendelése van ugyanott? Nem gondolom hogy valós, reális bérleti és egyéb díjakat fizetnének nagyrészt az orvosok ilyenkor a kórházaknak, tisztelet persze a kivételnek. Ha piaci alapra kerülnének át a kórházak, klinikák, akkor ezt pl rögtön nem lehetne megtenni, lopás nélkül életképes lehetne a rendszer is.

Címkék: választás felsőoktatás egészségügy adó

A bejegyzés trackback címe:

https://morgogiorgio.blog.hu/api/trackback/id/tr30350932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.03.02. 12:45:43

Óh, lenne itt még bőségesen reformálni való, csak akarat nincs rá. Ha valakinek mégis eszébejutna a többiek elgáncsolják.
Volt egy használhatónak látszó magán kezdeményezés, de hamar igen elhunyt: www.reformkor.com

zita 2008.03.07. 10:50:02


Kedves G!

Olyan jól hangzik! De:
1. ha tényleg élelmiszer- ruha- és egyéb utalványokat adnál pénz helyett, akkor hogyan akadályozod meg ezek kereskedelmét és pénzzé tételét? Mert ha eladják őket (rózsaszín köd kell ahhoz, hogy elhidd, aki eddig felelőtlen szülőként a gyerek nevelésére kapott pénzből cigarettát vásárolt, az holnap pusztán az utalvány miatt majd le fog szokni) még kevesebbet fog érni, és még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek ezek a családok.
2. tehát hogyan ellenőrinéd ezek felhasználását? csak az adminisztráció növelésével tudnád. És akkor borul az első pontod.
3. választójog SZJA-hoz kötve? Baromi jól hangzik, de azért te is tudod, hogy ez így, ebben a formában blődség. És most nem is hivatkozom Magyarország nemzetközi kötelezettségeit, az emberi jogokat, hanem csak annyit kérdezek, hogy -akkor én most tényleg ne szavazhassak? -és az a magyar állampolgár, aki külföldön él, és ott fizet SZJA-t? -és az az EVA-s, aki egyáltalán nem fizet SZJA-t?
4. és hogyan ellenőrzöd, hogy az adófizetés alapján ki jogosult szavazni? Úgy, hogy növeled az adminisztrációt.
5. nem adnál szocpolt? még többeket taszítanál a leszakadók közé. Azt mondod, hogy nem kell őket újratermelni. persze. De a számukat úgy is lehet növelni, hogy azokat, akik szeretnének boldogulni, ellehetetleníted. Szocpolból egyébként sem lehet építkezést finanszírozni, mert jelentős önrészt kíván.Csak vannak, akiknek állami és egyéb támogatásokból fizetik az önrészt. Nem ezen kellene változtatni?
6. egységes adókulcs? Erről nem is állok neki itt vitatkozni. Ne legyen aránytalan, persze. Ne ösztönözzön a jövedelmek eltitkolására. Csakhogy arra az egységes adókulcs is ösztönöz.

Na mindegy. Marha jól hangzik, amit írsz, csak te is tudod, hogy nem kivitelezhető.
süti beállítások módosítása